Yukatánská kuchyně je unikátní a velmi se liší od té mexické, kterou můžete ochutnat v jiných částech Mexika, nebo i u nás.
Kromě mayských ruin a azurového moře s bílou písečnou pláží jsem se hrozně těšila, až ochutnám speciality yukatánské kuchyně. Vždycky když jedu do zahraničí, snažím se ochutnat co nejvíce tradičních pokrmů, protože je zajímavé zjišťovat, jak se dají smíchat věci, které by vás nikdy nenapadlo dát dohromady.
Hlavní suroviny yukatánské kuchyně
Yukatánská kuchyně je velmi ovlivněná nejen mayskou a karibskou kuchyní, ale rovněž španělskou, severoamerickou kuchyní a kuchyní středního Východu. Vliv má samozřejmě i zbytek Mexika.
Mezi nejdůležitější suroviny patří kukuřice, sýr, rajčata a fazole. Například kukuřičné placky dostanete ke každému jídlu i bez objednání. Je to jejich příloha naprosto ke všemu.
Jakmile si v tradiční yukatánské restauraci objednáte jídlo, automaticky vám před jídlem přinesou tzv. totopas (vypadá to jako nachos, nebo chipsy), obvykle se třemi salsami. První salsa je takové pyré z fazolí, druhá salsa je zelená a je vyrobená z rostliny chaya a třetí je takový mix nakrájené cibule s rajčaty a ochucením. Naučili jsme se je tak jíst, že když jsme je v Playa del Carmen nedostaly, něco nám na tom stole prostě chybělo:)
Yukatánské delikatesy v restauraci La Chaya Maya
Nejvíce tradičních yukatánských specialit jsme ochutnali ve městě Mérida. Ve městě je totiž úžasná a stále zaplněná restaurace s názvem La Chaya Maya. Má hned dvě pobočky, takže když je v jedné plno, můžete vyrazit do druhé. Kupodivu jsou i kousek od sebe.
POLLO PIBIL
Jeden z nejznámějších hlavních chodů, který byste si neměli nechat ujít. Jedná se o polovinu marinovaného kuřete v koření jménem achiote (získává se ze semínek stromu Bixa orellana), kyselé pomerančové šťávy, dalšího koření, chilli, s rajčaty a cibulí. Kuře je po marinádě vařené v banánových listech a podávané s pyré z fazolí a ručně dělaných kukuřičných placek. Pokud nechcete kuře, podává se toto jídlo i s vepřovým masem.
POC-CHUC
Dalším známým pokrmem a mohu říct i mým favoritem je hlavní chod Poc-chuc. Není to nic jiného než tenký plátek marinovaného vepřového masa, které je grilované na uhlí a podávané s nakládanou červenou cibulí, rajčatovou omáčkou, salátem, kouskem avokáda a nechybí opět pyré z fazolí a ručně dělané kukuřičné placky.
RELLENO NEGRO
Jedná se o krůtí maso, které je vařené ve vývaru s černou kořeněnou pastou zvanou Recado. Ta se skládá z koření achiote, chilli, hřebíčku, nového koření, pepře a kmínu. Podává se s vařeným vejcem a tortillami.
QUESO RELLENO
Jídlo se skládá ze sýra, který je naplněn směsí z vepřového masa, bylinek, koření, oliv, kapar, cibule, rajčat, papriky a cibule. Sýr je potom pečen až do té chvíle, kdy se celý rozteče a jídlo je podávané s bílou omáčkou. Po pravdě, když jsme toto jídlo chutnali, všechny ingredience jsme necítili.
Další yukatánské chuťovky
PAN DE CAZÓN
Tento pokrm je specialitou ve městě Campeche. Má spoustu možných úprav, ale vždy se jedná o natrhané kousky ryby, které jsou rozvrstveny mezi plackami a podávané s omáčkou z rajčat. Bohužel jsme nikde nenašli, co konkrétně v jídle bylo:)
Ještě existuje spousta dalších jídel, která jsou typická pouze pro yukatánskou kuchyni, ale většina z nich je opět složená z hlavních ingrediencí, jako jsou fazole, kukuřice a dost často krůtí nebo kuřecí maso. Viděli jsme i pokrmy z osmažených vajec.
A co na Yukatánu k pití?
Tradičním nápojem, který byste určitě měli ochutnat, pokud pojedete do Mexika, je tzv. Michelada. Představte si skleničku, ve které najdete led, worchestrovou omáčku, limetkový džus, další pálivou omáčku a na okraji skleničky (tam, odkud pijete) je sůl s pepřem. Do takové skleničky vám nalijí pivo, které budete chtít. Moc jsem to chtěla vyzkoušet. Super zážitek, ale už nikdy:)
Jinak si samozřejmě můžete dát i samotné pivo, které je často podávané s limetkou. Mexičané věří, že limetka dokáže ochránit před bakterií z jídel, která by vám mohla způsobit nevolnost. Nejoblíbenějším pivem je tu Corona, nebo Sol. Obě nám chutnala!
Musíme říct, že jsme toho opět ochutnali opravdu dost. Přiznám ale, že už po pár dnech jedení těchto jídel jsem si chtěla dát už něco jiného. Nějak mi nejely ty kukuřičné placky, dávám přednost pšeničným. Pavel si ale jídlo užíval do posledního sousta, a to celou dobu:)
Odpovědět