Nemusíte jezdit do Ugandy, Portugalska nebo Vietnamu, abyste ochutnali národní speciality. Stačí navštívit například Exotic Food Festival v Praze.
Exotic Food Festival je sice nováčkem mezi ostatními festivaly jídla, ale uskutečnil se během jednoho měsíce hned dvakrát. Jednou na Sofijském náměstí a podruhé na Tylově náměstí. Už teď se začínají organizátoři připravovat na další rok.
Festival se postaral o to, aby návštěvníci mohli ochutnat exotická jídla z celého světa a přípravu některých z nich vidět i na pódiu. Na pódiu vystoupily i tanečnice a proběhl kurz přípravy kávy ne úplně tradičními metodami.
My jsme dorazili na festival, který se konal na Tylově náměstí kolem poledne. Prošli jsme si celé náměstí se stánky, abychom se teprve rozhodli co ochutnáme. Tím, že národní speciality z Řecka, Portugalska a podobných zemí máme vyzkoušeny, hledali jsme něco zajímavějšího.
Zamířili jsme do stánku Indonésie, kde jsem hned ochutnala taštičky plněné zeleninovými nudlemi, tzv. Pastel. Bylo to dobré, ale asi bych uvítala, kdyby byly teplé. Pavel měl hlad, takže si dal hned hlavní chod, a to Dhal na curry s mangem a rýží basmati. Tím, že velmi dobře známe indickou kuchyni, jídlo nás nějak neomráčilo, ale bylo dobré. Pro lidi, co nemají s podobnou kuchyní žádné zkušenosti rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Jakmile jsme dojedli, snažili jsme se dostat k nějakému dalšímu stánku. Problémem byl bohužel velký počet lidí a nevýhodou těchto akcí je vždy malý prostor. Člověk by toho hodně rád vyzkoušel, ale jakmile vidí frontu lidí, kde se všichni předbíhají jako ve škole, už nemá takovou chuť ji vystát. Vyzkoušeli jsme ještě stánek Uganda, kde jsem si dala sladké Simsim (sezamová semínka smíchaná s cukrem) – nějak jsem si myslela, že to bude trošku odlišné od klasických sezamových tyčinek co známe z ČR, ale chutnalo to stejně. Dále jsem ochutnala Uganda cookies, které jsou vytvořeny z pšeničné mouky, cukru, mléka a citronové kúry. Musím říct, že to byla zajímavá a neobvyklá chuť. Pavel vyzkoušel další hlavní chod, a to Nyoyo, což je vlastně směs fazolí, kukuřice, brambor, mrkve a koření. Tato jídla nejsou mým favoritem, ale musím říct, že to chutnalo celkem dobře.
Stánků na festivalu bylo opravdu dost, minuli jsme například stánek s ústřicemi, čerstvým chřestem, ochutnávkou slámového vína, ale i stánky s bižuterií. Jen si vybrat:)
Na co jsem se na festivalu ale nejvíc těšila byla ochutnávka hmyzu. Už delší dobu chci vyzkoušet, jak chutnají upražení červi či brouci. Zatím jsme nebyli v zemi, kde by bylo zvykem toto jídlo podávat, takže jsem se těšila, že aspoň jeden kousek něčeho takového zkusím. Pavel se nenechal dlouho přemlouvat a dali jsme si každý moučného červa po provensálsku:) Nevím sice, co má znamenat v tomto případě „po provensálsku“, ale vyzkoušeli jsme to. Vystřídaly se dva pocity – prvním byl pocit nadšení, že to není vůbec tak odporný, jak jsem si myslela a druhým byl pocit zklamání, že ti tepelně opracovaní červi vlastně nemají žádnou chuť. Přirovnala bych to k chipsům. Vyzkoušela bych toho více, ale všude kolem byla spousta lidí, co mluvila přes sebe, a jídlo mi nepřišlo úplně nejlevnější.
Nečekaně se v jeden okamžik rozpustila fronta u pivního stánku, takže jako správní Češi jsme si dali aspoň jedno dobré Svijanské:)
Festival nabízel i možnost nechat se namalovat vodovkami určenými na obličej. To bych to nebyla já, abych hned něco takového nevyzkoušela. Po příchodu ke stanovišti, kde jsem se mohla nechat namalovat byla na zemi deka s polštáři a vedle stůl s židlí. Já se usadila a vybrala si malbu. Aby Pavel mohl zůstat na dece, musel zaplatit vstupné – tím byla obkreslená a namalovaná jeho dlaň:) Zjistili jsme totiž, že se nechají malovat asi jen děti a já:) Já skončila s obličejem maurského bojovníka a Pavel nalepil na nástěnku svoji ruku.
Festival se nám líbil, ale na můj vkus bylo příliš mnoho lidí na tak malém náměstí. To bylo hlavním důvodem, proč jsme toho ochutnali tak málo. Jednalo se však teprve o první ročník tohoto festivalu, takže hodnotím pozitivně a věřím, že příští rok se ještě zvýší počet stánků s netradičními specialitami a změní se i lokalita. Lidé mají tyto akce rádi, takže budeme přát organizátorům festivalu hodně sil do dalšího roku!
Pár fotek z akce – omluvte prosím jejich kvalitu:)
Odpovědět