Čerstvé ryby, dušené králičí maso, zelenina, těstoviny, pizza nebo všudypřítomné taštičky z listového těsta. To je hlavní výčet jídel, které vám nabízí Maltská kuchyně.
Kuchyně na Maltě je velice rozmanitá. Díky své historii i poloze tu narazíte převážně na středomořskou kuchyni s výraznými italskými prvky. Měli jsme zkušenost pouze s restauracemi ve Sliema, a musíme říct, že pizzu najdete opravdu na každém rohu. Všude jsme se dočetli, že pizza je na Maltě výborná, ale jak to tak u nás někdy chodí, narazili jsme jeden večer na snad špatnou pizzerii. :) Tím vás od italského jídla na Maltě ale nechceme určitě odradit.
Kromě italské kuchyně si na večeři můžete zajít i do čínských, japonských nebo indických restaurací, které jsou tu rovněž hojně zastoupeny.
Na Maltu jsme ale nepřijeli, abychom jedli pizzu nebo nudle! Kamkoliv vyrážíme, vždy se těšíme na místní kuchyni. Malta nebyla výjimkou, tak jsme si hned vyhledali pár maltských specialit, které stojí za to vyzkoušet.
Ve Sliema nám naši hostitelé z AirBnB doporučili k návštěvě dvě restaurace specializující se na maltskou kuchyni. Jedná se konkrétně o restaurace Ta‘ Kris na Bissazza Street a Cuccagna na Amery Street. Podle našich hostitelů je Ta´Kris restaurací, kde vládne pouze maltská kuchyně, naopak v restauraci Cuccagna si můžete dát i výborné italské jídlo a chodí tam hodně i místní. My jsme chtěli vyzkoušet co možná nejvíce typická maltská jídla, takže jsme navštívili (hned dvakrát) právě restauraci Ta´Kris. Vřele doporučujeme její návštěvu:)

Co vám tedy nabídne maltská kuchyně?
Podstatnou složkou na jídelníčku jsou čerstvé ryby. Často se setkáte s výbornými steaky z mečouna nebo tuňáka. Pro ty, co nemají rádi kosti u ryb jako já, je to výborná volba!
Typickou maltskou rybou je „lampuka“. Čerstvě ulovenou a připravenou ke konzumaci je ale prý až od poloviny srpna do konce listopadu. Lampuku jsme tedy neochutnali.


Charakteristickým a musím říct, že naprosto senzačním jídlem, je dušený králík. Připravuje se na několik způsobů, často jsme ho na jídelních lístcích viděli dušeného na víně s bramborami a zeleninou. Když jsem si ho objednala v restauraci Ta´ Kris, netušila jsem, že mi přinesou tak obrovskou a výtečnou porci. Proto si králíka určitě dejte.

V případě malého hladu ochutnejte tradiční „pastizzi“. Jedná se o taštičky z listového těsta, které jsou nejčastěji plněny buď čerstvým sýrem ricottou nebo hráškem. Najdete i náplně jako je špenát, nebo naopak čokoláda, atd. Já se zamilovala do těch s ricottou, Pavlovi chutnaly taštičky plněné hráškem.

Z maltské kuchyně nám ale nejvíce chutnala „ftira“. Vypadá jako obyčejný obložený chleba, ale až se do ní zakousnete, pochopíte, že jíte něco naprosto odlišného. Hlavní ingrediencí je velice známý maltský chléb. Na povrchu je křupavý, uvnitř měkký a nadýchaný. Ten se rozřízne a dovnitř dáte rajčatovou pastu, olivy, rajčata, tuňáka, olivový olej, česnek a kapary. Inspiraci se meze nekladou, takže v každém malém bufetu najdete ftiru odlišnou a dělanou podle toho, co dům dal. Ftiru si můžete dát ke svačině nebo k lehčímu obědu.

Na večeři můžete vyzkoušet i hovězí roládu plněnou kapary, olivy, vejci a upravenou na červeném víně. Najdete ji pod názvem „bragioli“. Podává se většinou se sezónní zeleninou a bramborami.
Když už budete na jídle, ochutnejte maltské pivo CISK (čti „čisk“) nebo i maltské víno. Já vyzkoušela například bílé sladší víno LA VALETTE a moc mi chutnalo.


Maltská kuchyně mi hodně chutnala a zařadila se tak mezi ty oblíbené. Specialit určitě najdete spoustu, tak budeme rádi, pokud nám napíšete, co třeba chutnalo vám a jakou restauraci byste na Maltě doporučili vy?
Odpovědět